ma 22. marraskuuta 2021 09.05.00
Lahdessa sijaitseva Askonalue on entisten huonekalu- ja kodinkonetehtaiden alueelle syntynyt uudenlainen kaupunginosa, jossa vanhaan tehdasmiljööseen on rakentunut vireä ja monipuolinen tapahtumien, työn ja toiminnan keskus. Alueen sydän on maistuvasta ruoastaan tunnettu Ravintola Werstas, jonka antimet kruunaavat tilaisuuden kuin tilaisuuden.
Kello kymmenen aikaan Ravintola Werstaan ruokasalissa on vielä hiljaista. Aamupalatarjoilu on päättynyt tovi sitten ja lounastarjoilua asetellaan esille. Uuden ravintolapäällikön Jari Taurénin mukaan nyt on täydellinen hetki tutustua ravintolaan ja sen uuteen johtohahmoon tarkemmin, sillä pian tila täyttyy iloisesta puheensorinasta satojen ruokailijoiden saapuessa nauttimaan ravintolan antimista.
– Askotalon Torilla järjestetään tänään Päijät-Hämeen taloyhtiöpäivät, jonne odotetaan noin kahtasataa kävijää. Odotettavissa on siis tavallista vilkkaampi päivä myös ravintolan puolella, Taurén iloitsee.
Ulkopuolisen korvaan kuulostaa siltä, että myös Taurénin työpäivästä on tulossa kiireinen. Tämä ei kuitenkaan miestä haittaa.
– Nautin työstäni yli kaiken ja koronan jälkeisen hiljaiselon jälkeen on mahtavaa nähdä, miten ravintola ja Askotalo heräävät jälleen täyteen kukoistukseensa. Ravintolassamme on asiakaspaikkoja yli 200 hengelle, joten lisääntyneestä ihmismäärästä huolimatta pystymme noudattamaan myös valtion antamia turvallisuusohjeistuksia.
Kuvassa vasemmalla ravintolapäällikkö Jari Taurén sekä Askonalueen asiakaspalvelupäällikkö Tanja Paksunen
Metsästä lautaselle
Lounasajan lähestyessä herkullinen ruoan tuoksu alkaa houkutella paikalle nälkäisiä messuvieraita, toimistotyöntekijöitä ja muita alueen toimijoita. Taurénin mukaan tarjolle on pyritty asettamaan monipuolinen kattaus, josta löytyy jokaiselle jotakin.
– Valittavana on kotilounas, Street Food - ja Taste-menut. Kaikki annokset tarjoillaan front cooking -palveluna, jossa kokki viimeistelee ja kasaa annoksen asiakkaalle hänen valintansa mukaan. Kahvilan puolelta löytyy myös täytettyjä ruisleipiä, sämpylöitä, patonkeja sekä välipaloja, Taurén kertoo.
Lounaalla tarjolla on myös runsas delipöytä, josta asiakas voi koota itselleen runsaan salaatin lisukkeiden ja keiton kera. Tänään tarjolla on suussa sulavaa suppilovahverokeittoa.
– Tiesitkö muuten, että suppilovahverot on kerätty Lahden metsistä? Keitto on siis todellista lähiruokaa parhaimmillaan.
Sienten alkuperä on Taurénilla tarkkaan tiedossa, sillä hän on poiminut ne itse yhdessä vaimonsa kanssa. Mies kertookin viettävänsä lähes kaiken vapaa-aikansa ulkona joko hiihtäen tai luonnon antimia keräten.
– Viime vuosina olen innostunut erityisesti villiyrttien käytöstä. Suomen luonto on täynnä upeita raaka-aineita ja tavoitteenani on, että niitä hyödynnettäisiin ja arvostettaisiin yhä enemmän. Käytämme ravintolassa myös paljon paikallisten tuottajien kasvattamia ja jalostamia raaka-aineita.
Werstaan itsepalvelukassa otettiin käyttöön lokakuussa. Se mahdollistaa kahvilaostosten tekemisen myös ilta-aikaan. Kuvassa Noora Taurén
Tiimityötä parhaimmillaan
Ravintola Werstaan lisäksi Taurén johtaa myös kolmen muun ravintolan arkea Lahden seudulla. Työnsä kautta hänellä on siis hyvät mahdollisuudet edistää ja lisätä vastuullisten raaka-aineiden käyttöä.
– Pystymme tarvittaessa myös kierrättämään henkilökuntaa ravintoloiden välillä sen mukaan, missä on tarvetta. Tämä helpottaa huomattavasti esimerkiksi isojen tapahtumien järjestämistä, Taurén kertoo.
1980-luvulla ravintola-alalla aloittaneelta Taurénilta löytyykin mittava määrä kokemusta erilaisten tapahtumien järjestämisestä.
– Olen vastannut esimerkiksi kaksi kertaa Lahden hiihdon MM-kisojen Vip-hospitaly ruokailukokemuksista. Toki haluan korostaa, että ravintolatoiminnan pyörittäminen on aina tiimityötä. En olisi onnistunut ilman mahtavia ihmisiä ympärilläni.
Taurénin mukaan myös Ravintola Werstaalla on loistava yhteishenki työntekijöiden kesken. Tästä kertoo myös se, että monista muista alan toimijoista poiketen ravintolassa ei ole kärsitty viime aikoina työvoimapulasta.
– Mielestäni yrityskulttuuriin on tärkeää panostaa, sillä se näkyy myös ulospäin. Tai meidän tapauksessamme näkyy ja maistuu, Taurén naurahtaa.
Askotalon Torilla & Kokouskeskuksessa on mahdollista järjestää kokouksia sekä juhla-, yritys- ja messutapahtumia.
Tilaa jokaiselle tapahtumalle
Taurénin mukaan tapahtuman koko ei kerro siitä, kuinka tärkeä tapahtuma on. Hän kannustaakin ottamaan rohkeasti yhteyttä, mikäli kokouksen, juhlien tai muun tilaisuuden järjestäminen Askotalon tiloissa kiinnostaa. Miehen mukaan rakennuksen tilat ja henkilökunta joustavat aina tapauskohtaisesti.
– Mielestäni kaikki tapahtumat ovat yhtä tärkeitä. Tilamme ja henkilökuntamme joustavat aina tapauskohtaisesti isoista messuista muutaman hengen virkistyspäiviin, Taurén sanoo.
Yksi Taurénin oman työuran mieleenpainuvimpia kokemuksia onkin ilta, jolloin hän kokkasi Lahden hyppyrimäen huipulla seitsemän ruokalajin illallisen kahdelle.
– Olen koulutukseltani ja sydämeltäni kokki. Pyrin edelleen järjestämään työni niin, että pääsen aika ajoin myös keittiön puolelle verestämään taitojani. Uskon, että voin palvella myös henkilökuntaani paremmin, kun olen aidosti läsnä heidän arjessaan.
Kuvassa vasemmalla Kiinteistöliitto Päijät-Hämeen toiminnanjohtaja Hanna Koskela
Hyvän ruoan perässä
Maistuvien tarjoiluiden perässä Askotalolle on saapunut myös Kiinteistöliitto Päijät-Häme, jonka järjestämät Taloyhtiöpäivät ovat parhaillaan käynnissä.
– Olen käynyt Ravintola Werstaassa aiemminkin syömässä ja voin myöntää, että sen hyvä ruoka oli yksi syy siihen, miksi halusimme järjestää tapahtuman Askotalossa, Kiinteistöliitto Päijät-Hämeen toiminnanjohtaja Hanna Koskela kertoo.
Muita syitä Askotalon valintaan olivat loistava sijainti ja monipuoliset tilat.
– Tänne on helppo tulla julkisilla, sillä bussi- ja junapysäkit ovat ihan lähellä. Pihalta löytyy myös runsaasti parkkitilaa, mikä helpottaa omalla autolla saapumista. Rakennuksen miljöö ja etenkin tämä torialue ovat myös todella upeita.
Miljöön ja ruoan lisäksi Koskela antaa kiitosta myös Askotalon henkilökunnalle hyvin hoidetuista järjestelyistä.
– Kyseessä on ensimmäinen tapahtuma, jonka järjestämme. On siis erityisen tärkeää, että kumppaninamme on kokenut toimija, joka saa asiat sujumaan. Ja näyttää siltä, että ne sujuvatkin niin hyvin, että voin varmaan kipaista syömään, Koskela naurahtaa.
Teksti: Johanna Hento, Mainossatama Oy
Kuvat: Taija Piikkilä, Mainossatama Oy
RAVINTOLA WERSTAS & ASKOTALON KOKOUSKESKUS
Askotalo, Askonkatu 9, 15100 Lahti
Kokous- ja tapahtumamyynti 040 162 3145
www.ravintolawerstas.fi