Yksi Suomen suurimmista kiinteistökohtaisista aurinkovoimaloista käynnistettiin huhtikuussa Porissa Kauppakeskus Puuvillan katolla. Voimala tuottaa sähköä koko korttelin käyttöön. Parhaita tuottokuukausia ovat touko-syyskuu, ja viileästä keväästä huolimatta Puuvillassa on kerätty aurinkoenergiaa runsaasti.
 
– Paneelit alkoivat kerätä energiaa huhtikuun 20. päivä klo 12. Käyttöönotto tehtiin vaiheittain, puolessatoista viikossa koko voimala oli jo käynnissä. Vaikka kevät on ollut pilvinen ja viileä, niin silti meillä on ollut jo huippupäiviäkin, kiinteistöjohtaja Juha Veistonen kertoo.

Toukokuun ensimmäisen päivä raportissa näkyi, että järjestelmä oli tuottanut 13 % Puuvillan koko korttelin päiväkulutuksesta. Tämä on huomattava määrä, kun otetaan huomioon muun muassa kauppakeskuksen lämmitys- ja jäähdytystarve. Huippupäivänä tämä tarve voidaan kattaa kokonaan aurinkosähköllä.

2226 aurinkopaneelista koostuva Puuvillan aurinkovoimala tuottaa energiaa vuosittain jopa 530 MWh. Se vastaa noin kolmenkymmenen 150 neliömetrin kokoisen, sähkölämmitteisen omakotitalon vuosikulutusta.

Hiilijalanjälki pienenee entisestään

Puuvillassa on alusta asti käytetty geoenergiaa kiinteistön jäähdytykseen ja lämmitykseen. Ensimmäisen kokonaisen toimintavuoden aikana geoenergialla tuotettiin Kauppakeskus Puuvillan vuotuisesta lämmitys- ja jäähdytysenergian tarpeesta 98 %.

Puuvillan geoenergiajärjestelmä vähentää kiinteistön CO2-päästöjä 1000 tonnia vuodessa. Aurinkovoimala vähentää päästöjä lisää, noin 300 tonnia vuodessa.

– Olemme myös ostosähkön osalta sitoutuneet käyttämään 50 % tuulivoimalla tuotettua sähköä. Olemme pienentäneet päästöjä systemaattisesti. Voimmekin sanoa, että Puuvilla on Suomen ympäristöystävällisin ja energiatehokkain kauppakeskus, Veistonen sanoo.

Rakennusvaihe sujui mallikkaasti

Juha Veistonen on tyytyväinen mittavan hankkeen toteutukseen. 5500 neliömetrin alue katettiin aurinkopaneeleilla suunnitellussa aikataulussa.
Puuvillan aurinkovoimalan suunnitteli ja paneelit toimitti kotimainen Naps Solar Systems Oy. Voimalan parissa työskenteli suunnittelijoiden lisäksi parhaimmillaan toistakymmentä asentajaa.

– Työ sujui laadukkaasti ja ilman työtapaturmia. Ilokseni voin sanoa, että myöskään käytössä olleet kolme suurta nosturia eivät aiheuttaneet harmeja kadulla, vaikka niitä välillä toki pysähdyttiin ihailemaan, kertoo Veistonen.

Lisätietoja: kiinteistöjohtaja Juha Veistonen, p. 044 970 6068 tai juha.veistonen(at)porinpuuvilla.fi